Vyjádření Oborové zdravotní pojišťovny ke kauze trestního stíhání společnosti CHAMBON

2. září 2020

Ke kauze údajně neoprávněného vykazování genetických krevních testů, kterého se měla v letech 2009 - 2010 dopustit společnost CHAMBON, uvádí Oborová zdravotní pojišťovna, že se již v minulosti v této věci se společností CHAMBON vypořádala.

OZP vlastní činností zjistila, že v případě této společnosti může docházet k neoprávněnému vykazování laboratorních vyšetření, proto OZP provedla rozsáhlou kontrolu a veškerá neoprávněně vykázaná laboratorní vyšetření zmíněné společnosti odúčtovala.

"Tato částka byla v plné výši následně započtena proti dalším vyúčtováním za zdravotní služby," vysvětlil Ing. Radovan Kouřil, generální ředitel OZP.

Z tohoto důvodu OZP v tuto chvíli nepožaduje další náhradu škody v rámci trestního řízení.

"Kontrolu vykázaných zdravotních služeb provádíme průběžně. Ve většině zjištěných případů se však jedná o administrativní pochybení, nikoli úmysl," dodává MUDr. Jitka Vojtová, MBA, zdravotní ředitelka OZP.

OZP jako jediná zdravotní pojišťovna zapojuje aktivně do procesu kontroly i své pojištěnce. Pojištěnci mohou prostřednictvím portálu VITAKARTA zkontrolovat zdravotní služby, které na ně byly vykázány. Této možnosti využilo v roce 2019 více než 40 tisíc pojištěnců, kteří takto ověřili zdravotní služby v hodnotě více než 1 miliardy korun.

Změňte svoji zdravotní pojišťovnu a přihlaste se k OZP online během jedné minuty: www.chcidoozp.cz

VITAKARTA je dostupná:
Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.styrax.dol.android
Apple: https://apps.apple.com/cz/app/mvitakarta/id470845670
Web: https://www.ozp.cz/vtk

OZP je s více než 730 tisíci klienty třetí největší zaměstnaneckou pojišťovnou v České republice. Své pobočky má všech krajských městech a spolu s dalšími klientskými centry v řadě významných sídel v Česku je dostupná na celkem 40 pracovištích. OZP poskytuje svým klientům nonstop Asistenční službu a elektronickou komunikaci, zejména portál VITAKARTA, který umožňuje bezpečně využít služby nabízené OZP bez nutnosti osobní návštěvy pobočky.